Zdrav doručak | Zobena kaša i jednostavan recept u 5 minuta

4:14 PM Mirela 4 Comments


Već sam bila napisala ovaj post, međutim, Blogger aplikacija na telefonu se toga ne sjeća pa evo idemo ponovno. A bio je baš dobar post...
Dobro jutro svima!
Možda tebi nije jutro baš sad dok ovo čitaš i možda ne jedeš doručak kao ja dok ovo pišem, ali da bismo ušli u temu posta, pravit ćemo se da je jutro i da svi volimo zobenu kašu (ili je možda tek želite zavoljeti budući da ste ušli na ovaj post). 
Što sam starija, sve više obraćam pažnju na to što jedem i koliko nečeg jedem. Kad god mogu, trudim se da jedem što zdravije i kvalitetnije. Razlog tomu je, osim očiglednog zdravlja, i to što se borim s upornim aknama i što god mogu promijeniti na bolje - to i uradim. 
To je većinom ono vrijeme kad sam kod kuće, umjesto u studentskom domu i mogu posvetiti dovoljno vremena pripremi obroka. 
Zobenu kašu sam zavoljela jako davno i od tad probala mnoge njene verzije, odnosno različite recepte i tipove zobi. U zadnje vrijeme skoro svako jutro za doručak pravim zobenu kašu sa različitim dodacima koji će ju učiniti ljepšom i ukusnijom. Nekad je čak znam pripremiti i tijekom dana, ako mi se baš svidjela to jutro haha. 
Uglavnom, prije nego napišem najjednostavniji način i tzv. recept na koji se ova namirnica može pripremiti, važno je spomenuti da postoje različite vrste zobi u prodaji, ovisno od načina prerade i proizvodnje. Malo sam istraživala i saznala sljedeće.
Najčešće se razlikuju četiri vrste zobi koje se mogu konzumirati adekvatnom pripremom.
Glavne dvije vrste su: Rolled oats (valjâna zob) i Steel-cut oats (rezana zob).
Oba tipa započinju svoj proces kao cjelovito zrno zobi od kojeg se onda, tijekom prerade, odvaja vanjski sloj i, ukratko, ostaje zrno bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i zdravim uljima. Onda započinje proces koji će odrediti da li će zob biti valjâna valjcima ili rezana čeličnim nožem. Bilo kako bilo, nutritivna vrijednost u oba slučaja ostaje ista.

Rolled oats (valjâna zob): Nastaju kada se cijelo zrno napari i onda presuje čeličnim valjcima. Proces valjanja skraćuje potrebno vrijeme kuhanja tijekom pripreme. U trgovinama se mogu naći tri tipa valjane zobi. 
1. Uobičajeni (Old-fashioned oats): Cjelovita zrna su parena, valjana valjkom i ljuštena. Mogu se koristiti za pravljenje zobene kaše ili kao sastojak u različitim jelima. Od sva tri tipa valjâne zobi, ovaj tip ima najljepšu teksturu.
2. Brzo kuhana zob (Quick-cooking oats): Zob je kuhana, osušena i rezana. Zatim je valjâna tanko, tanje nego prvi tip valjâne zobi što joj omogućava brže kuhanje. 
3. Instant zob (Instant oats): Zob prolazi isti proces kao drugi tip, ali je napravljena tako da se još brže kuha. Ovaj tip zobi je ujedno i tip koji se najbrže kuha od svih, ali nekad može biti gumenasta ili gnjecava. Kod ovog tipa zobi naročito je važno čitati deklaraciju na pakiranju jer zbog dodanih šećera, soli i drugih dodataka mogu biti najmanje zdravi od sva tri tipa.

Steel-cut oats (rezana zob): Nekada nazivana irskom ili škotskom zobi, ova vrsta zobi nije valjâna. Umjesto toga, čelične oštrice grubo režu zrno pa one izgledaju kao izrezana zrna riže. Ova vrsta zobi je manje prerađivana nego valjâna. Zahtijevaju duže vrijeme kuhanja i njihova tekstura je takva da vam treba više vremena da je pojedete. Osim kao zobenu kašu, često se koristi u slanim jelima. Barem kod nas, ova vrsta zobi se skoro pa uvijek koristi samo u slanim jelima i juhama. Tradicionalno božićno jelo "keške" se pravi od ove vrste zobi te se jos dodaje pileće meso i ostali začini. 

Zašto zobena kaša
Glavna karakteristika zobi su topiva vlakna koja pomažu u sprječavanju apsorpcije kolesterola. Topiva vlakna su povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti te pomažu u snižavanju kolesterola u krvi, posebno LDL ("lošeg") kolesterola. Vlakna zobi mogu imati dodatne koristi - pomažu u kontroli šećera u krvi, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i čak snižavanju krvni tlak. Također, zob je složen ugljikohidrat, što znači da će vas držati sitima duže nego što bi to jednostavni ugljikohidrati. Zob ima dva puta više proteina nego smeđa riža; sadrži željezo, tiamin, cink, magnezij i selen. 
I dobra vijest je da koju god vrstu zobi izaberete (valjânu ili rezanu) obje sadrže cjelovita zrna i nude esencijalno iste vrijednosti za zdravlje. 


Zobena kaša - najjednostavniji recept u 5 minuta
Bilo da ne volite ili u kući nemate mlijeko i jogurt, ipak možete pripremiti zobenu kašu i uživati u njenim nutritivnim vrijednostima. 

Šta vam treba (2min): 
• Zob (bilo koja vrsta, najčešće koristim one u plavo-žutom omotu dostupne u svakoj trgovini "Haferflocken". Mislim da spadaju u kategoriju Quick-cooking oats). Jutros sam stavila 3 kašike (supene).
• obična voda (koju koristim umjesto mlijeka jer mi tijelo ne podnosi životinjsko mlijeko. Naravno mozete koristiti i mlijeko za bogatiji okus, bilo životinjsko ili biljno, ali ovdje idemo na jednostavniju varijantu. Ako već uzmete mlijeko, malo ipak dodajte vode)
Odavde je sve opcionalno (ovisno od toga što imate u kući i što volite, ja ću ispisati nešto što je osnovno za dobar okus
• voće i/ili orašasti plodovi (ja sam koristila smrznute maline, ali to redovno mijenjam i ubacujem svašta nešto. Ovdje možete biti kreativni i ovo je to što čini doručak zanimljivim - sami prilagodite okus)
• pola kašike kokosovog ulja
• pola kašike kakaa ili čokolade u prahu
• pola kašike cimeta 
Zaslađivati možete po želji, ja nekad dodam med, jutros nisam. Također ono što ćete dodati na vrh kao dekoraciju je isto vaša odluka. Ja sam dodala kokos, maline i komad crne čokolade koja se kasnije istopila i dala kaši divan okus. 

Postupak (3min):
U malu šerpu sam ubacila suhe sastojke (zob, kakao, cimet) plus kokosovo ulje. Nasula sam hladnu vodu tako da prekrije sve sastojke. Uvijek se moze dodati jos ako vidite da ste dodali premalo i uvijek je bolje dodati više nego manje jer će kuhanjem svakako ispariti. Naravno neka mjera je da su svi sastojci lijepo natopljeni i možda centimetar iznad toga, nećete sad nasuti litar vode i čekati da ispari. Postavila sam srednju toplinu na štednjaku i počela kuhati. Odmah nakon stavljanja šerpe na štednjak, dodala sam maline. Ovo sam uradila jer su zamrznute, inače voće dodajem pred kraj ili malo na početku malo na kraju (pogotovo ako je riječ o bananama, dodavanjem malih komadića na početku, dobije se divna tekstura). Kad sam konačno dodala sve sastojke, neprestano sam miješala dok kaša nije prokuhala. Kada je prokuhana i kremasta, spremna je. Servirala sam je u bijelu zdjelicu i ukrasila kokosom, malinama i komadom crne čokolade. Čekala da se malo ohladi i voilà! Dobar tek! 
Jako volim koristiti maline u zobenoj kaši jer se kuhanjem fino rasporede po cijeloj kaši i daju joj posebno lijep okus. 
Vizuelno dočaran postupak pripreme možete vidjeti u kratkom, ali slatkom videu ispod.


You Might Also Like

4 komentara :

  1. Ovo cu odmah ujutro isprobati :) hvala ti na ideji!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrlo detaljan post. :)
    Ovako još nisam spremala ovsenu kašu,a malo mi je i dosadila.Tooliko sam je jela dok sam bila na dijeti da mi se smučila. :D
    Ali kako sam tu pravila sa jogurtom (bez kuvanja,imaš recept kod mene u postu o promenjenom načinu ishrane) promena bi bila fina. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim doručkovati zobene kaše jer me baš zasite ujutro i onda kasnije nemam potrebu za nekim užinama. Međutim, kako je sad karantena, slabo pazim na prehranu uppss haha i ovo mi je došlo kao podsjetnik da počnem zdravije malo jesti. 😁💗

    www.livinglikev.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan post,vrlo zanimljive ideje a lake za pripremu!Blog ti je divan,dobila si novog pratioca!

    OdgovoriIzbriši